STUDIU. O injecție permite prevenirea contaminării cu HIV. Rezultate confirmate în rândul populațiilor cele mai afectate

STUDIU. O injecție permite prevenirea contaminării cu HIV. Rezultate confirmate în rândul populațiilor cele mai afectate
Studiu, O injecție permite prevenirea contaminării cu HIV. Rezultate confirmate în rândul populațiilor cele mai afectate. Sursă FOTO Unsplash.com/ caracter ilustrativ
Publicat: 19/05/2020, 10:58
Actualizat: 06/04/2021, 14:49

Injectarea unui medicament denumit Cabotegravir la fiecare opt săptămâni permite prevenirea contaminărilor cu HIV, virusul care declanşează SIDA, într-o manieră mai eficientă decât comprimatele zilnice din gama PrEP, care au revoluţionat deja prevenţia împotriva acestui virus.            

Injectarea cu medicamentul Cabotegravir  previne infectarea cu HIV

Specialiştii de la NIH au anunţat rezultatele preliminare ale unui amplu studiu clinic lansat în urmă cu peste trei ani în şapte ţări, inclusiv în Statele Unite, Brazilia, Thailanda şi Africa de Sud, realizat pe bărbaţi care au întreţinut raporturi sexuale cu alţi bărbaţi, dar şi pe femei transgen, cei mai mulţi dintre participanţi având vârste sub pragul de 30 de ani. Acestea sunt grupurile cele mai expuse în faţa riscului de infectare cu HIV. Un alt studiu realizat pe femei este în curs de desfăşurare, potrivit Agerpres.

În prezent, singurul medicament preventiv omologat este un comprimat denumit PrEP (acronim pentru „Profilaxie Pre-Expunere”), comercializat de mărcile Truvada şi Descovy în Statele Unite. Persoanele care nu au HIV pot să ia medicamentul în fiecare zi, iar riscul lor de infectare în urma unor raporturi sexuale neprotejate este redus cu 99%, potrivit specialiştilor de la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite. Însă necesitatea administrării sale zilnice este considerată un posibil obstacol, de aici şi cercetările realizate pentru găsirea unei metode de prevenţie mai puţin constrângătoare.

Rezultatele dezvăluite luni se bazează pe o monitorizare a unui grup de peste 4.500 de persoane. Jumătate dintre ele au primit o injecţie la fiecare două luni cu medicamentul Cabotegravir (şi comprimate placebo de PrEP), iar cealaltă jumătate o injecţie placebo (şi comprimate reale de PrEP). Toţi participanţii au fost astfel trataţi printr-o metodă sau alta.

50 dintre participanţi au fost totuşi contaminaţi cu HIV în perioada de monitorizare, însă într-o manieră inegală: 12 în grupul cu Cabotegravir şi 38 în grupul Truvada.

Acest fapt se traduce printr-o eficacitate a injecţiei cu Cabotegravir mai mare cu 69% decât cea a medicamentului Truvada, considerat deja un pilon al politicilor de prevenţie, mai ales în Statele Unite, unde cel puţin 200.000 de persoane din categoriile de risc iau acest medicament, potrivit laboratorului Gilead.

În faţa acestor rezultate pozitive, coordonatorii studiului clinic au pus capăt prematur testului de tip „dublu-orb”, pentru ca toţi participanţii să poată să beneficieze de metoda care s-a dovedit a fi cea mai eficientă – cea bazată pe injecţia cu Cabotegravir.

Eficaciate în rândul populațiilor cele mai afectate

„Suntem foarte mulţumiţi de rezultate, nu numai datorită eficacităţii ridicate a Cabotegravir, ci şi pentru că am demonstrat înalta sa eficienţă într-un studiu care reprezintă într-o manieră adecvată populaţiile cele mai afectate de HIV: MSM (bărbaţi care au raporturi sexuale cu bărbaţi) de culoare din Statele Unite, tineri MSM din lumea întreagă şi femei transgen”, a declarat Kimberly Smith, director de cercetare şi dezvoltare în cadrul ViiV Healthcare, filială a grupului GSK.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
9 judeţe, sub avertizări meteo cod galben şi portocaliu de vijelii. Vreme severă până vineri...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
„Îl iubim pe acest preot și luptăm pentru el” Sute de enoriași protestează în fața...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
DECIZIE pentru cei care au telefoane mobile. Se aplică pentru toată lumea
Cu ce se ocupă Dorin Mateiu, presupusul iubit al Simonei Halep. Afacertistul, inlcus în top...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Eurovision 2025! Cezar Ouatu pariază pentru vocea lui Florin Salam: "Cu o piesă potrivită, ar...
BANCUL ZILEI. Un bătrân vine la preot să se spovedească: - Părinte, am păcătuit, îi...
Cel mai lung experiment din lume se desfășoară de aproape 100 de ani și poate...
×